Tjoget 2024 i Neonparken

  • 9 jul 2024

image: Tjoget 2024 i Neonparken

Rapport och många bilder från OK Roxens härliga klubbhelg på den roliga sommarstafetten i södra Småland.  

Första helgen i juli var det dags för Tjoget som detta år arrangerades i Emmaboda. Startskottet gick på lördag eftermiddag och OK Roxens startman Nils N gav sig i väg med 61 andra lag. Vid varvningen låg han i framkant av den andra klungan och var fortsatt med i en stor grupp när det var dags för växling. En bra start med plats 29 och knappt fyra minuter efter täten gav Hugo A bra förutsättningar att jaga i kapp många lag och han plockade 14 platser.

Greta L och Folke N tog över på sträcka tre där det går att vara upp till tre löpare. Den positiva trenden fortsatte och laget låg på 14:e plats när Erik E sprang i väg för att leta upp tretton kontroller på sin bana. Innan stafetten tog paus hejades Linnea P, David J och Susanne A fram på arenan i Neonparken. Området kallas Rasslebygd och förr arrangerades en musikfestival i parken där man satt upp gamla neonskyltar av diverse slag.Det kan se oroväckande ut att lagledare Malin M tillsammans med ett par av löparna hängde i baren men den var inte öppen. Uppladdningen inför del två av stafetten skedde i stället på campingen och passande nog väntade regnet med sin ankomst tills alla ätit och hunnit njuta ute av den sköna lördagskvällen. Lagom till läggdags smattrade det ordentligt på tältdukar och ekipage med hjul för att sedan upphöra till nattens jaktstart.

Jacob P hade laddat upp med att kolla EM-fotboll och klockan 01.47.49 var han redo för första nattsträckan där han tog upp laget till 12:e plats.

Anders L var nästa man med pannlampa och han fick smärtsamt erfara att ett gulmarkerat område kan vara fullt av meterhöga brännässlor.

Medans Mattias J sprang gryningssträckan värmde Björn B upp i skenet av neonskyltar och kulörta lyktor.

På efterföljande sträckor där Maria L, Joakim W samt Levi O och Saga L sprang fanns ingen draghjälp av andra lag när vi hamnat i ett vakuum så det tuggades på för egen maskin. 

Charlotte N höll ihop det på sträcka 15 trots bristande nattsömn och skickade ut Mattias F på 8 km. Vid målgång var han irriterad på sig själv att han inte hade följt den gyllene regeln att hålla sig till ett bestämt vägval. I stället för att springa runt på en stig ändrade han sig i sista stund och kämpade sig stum i en tungsprungen sankmark. 

När Henrik M stack i väg på sträcka 17 hade lagkompisarna peppat honom till att springa i kapp Ronneby som var knappt 7 minuter före. Inför varvningen hörde Henrik Roxens hejaklack vråla på långt håll och han sparade inte på krutet när den röd-vit-blåa supporterskaran passerades. Ivern att leverera tärde på krafterna men 4 minuter kapades.

Avslutningsvis blev det en del spänning med omkringliggande lag och trion som sprang de sista sträckorna var Fanny W, Anna-Stina P och Sören NP. Det blev ett fall framåt för OK Roxen i jämförelse med förra året (17:e) och 14:e plats blev slutplaceringen 2024.

Lika säkert som att Tjoget är en jätterolig stafett finns det alltid goda kroppkakor att köpa i markan. Som synes slog familjen Nedfors till på den menyn och vi lyfter på Roxenmössan för Nils och Charlotte som var reseansvariga och satte ihop lag detta år.

Segrade gjorde OK Pan-Kristianstad och Linköpings OK imponerade med att spurta till sig en andraplats och även med att ha hela fyra startande lag. En inspirationskälla för oss att mönstra fler lag och ta sikte på att bli två lag nästa år. Då avgörs Tjoget i Lessebo 5–6 juli så skriv in datumen i kalendern redan nu.


Rutter från Livelox. Greta sträcka 3 och Anders sträcka 9. 

Länkar: 
¤ Karta, banor och rutter i Livelox
¤ Resultatlista Tjoget


Rapporterat av Maria Lillieström