Närkekvartetten med Swedish League

  • 12 maj 2024

image: Närkekvartetten med Swedish League

Under fyra dagar i Närke stod Roxens löpare för 78 starter när vädret svängde så att klädkoden på arenan gick från täckjacka till kortbyxor.

Kristi himmelfärdshelgen inleddes med två dagar vid arena Getingedalen 3,5 km nordväst om Klockhammar. Vi anlände till ett dimmigt Kilsbergen där termometern visade på 7 grader. När det var dags för start var sikten god och 2 500 deltagare tog sig an en medeldistans som var måttligt till starkt kuperad. Vägen mot sista kontrollen och upploppet var brutalt jobbigt och det var få som kunde hålla någon raskare fart fram mot målstämplingen.  

Jobbigare skulle det dock bli för på fredagens långdistans var det bitvis inte tal om att springa orientering utan om att gå orientering. När Gustav Bergman blev intervjuad av speakern om sitt Swedish Leaguelopp placerade han in denna långdistans på sin topp tre bland de jobbigaste. Från OK Roxen deltog sex juniorer i Swedish Leagueklasser – Jacob, Tyra, Fanny, Joel, Line och Tilde. Juniorgänget med familjer inkvarterade sig på Good Morning Hotel i Örebro mellan torsdag och fredag där de hade en trevlig kväll med restaurangbesök. För övriga Roxare var det några som levde campingliv, ett antal kombinerade helgen med släktbesök och en del åkte över dan.

Dag 3 och 4 när tävlingarna flyttade till Ånnaboda var det färre deltagare, både generellt och från OK Roxen. Först var det ytterligare en långdistans på lördagen som gick i fin skog. Det var inte lika krävande som de inledande dagarna men när det var enklare att springa på så slog tröttheten förstås till och även ett platt och långt upplopp kan vara kämpigt. Samma upplopp som sen användes för eliten dagen efter när det var deltävling 4 i Stafettligan (inga lag från OK Roxen). Vädret hade successivt blivit bättre dag för dag och på söndagens avslutande medeldistans var det strålande sol.

Tävlingarna lockade många deltagare från hela landet så det bjöds på tuff konkurrens. Fantastiskt då att varje dag hitta flera Roxare på pallplatser och topp 10 placeringar. Det blev dessutom seger för Christer S i H75 på etapp 2 och Susanne A segrade i D50 på etapp 3. Värt och nämna är också Jacob P:s insats i H20 Elit på Swedish League där han på den krävande långdistansen som mätte 11 250 meter kom 29:a (+18:20) och där det var tätt gällande tiderna många platser upp. Länkar till alla OK Roxens resultat längst ner. 

Efter fyra roliga tävlingsdagar kunde vi åka hemåt med nya lärdomar och så många rivsår att man kan tro vi varit i slagsmål med katter i Närke. Ett stopp för glass i Hjortkvarn blev en bra avslutning på helgen.

Rapporterat av
Maria Lillieström

Om du vill uppleva långdistansen Swedish League #5 M21 Elite och se både karta och rörliga bilder från terrängen – surfa in på Hugo Lillieströms YouTube-kanal: 
Headcam Orienteering Takeover AXEL GRANQVIST ⎸ Swedish League #5 M21 Elite


Alla resultat för OK Roxen under Närkekvartetten 2024

Swedish League #4 medel + Närkekvartetten 1

Swedish League #5 lång + Närkekvartetten 2

Närkekvartetten 3

Närkekvartetten 4