Lite tankar inför 10-mila

  • 3 maj 2024

10-mila närmar sig med stormsteg. OK Roxen har 4 lag och damerna ska springa nattsträckor. Jag kollade med UK för att höra hur de har tänkt, samt reflekterar lite över terrängen i Nynäshamn.

OK Roxen har två ungdomslag, ett damlag och ett herrlag i årets upplaga av 10-mila. Som meddelats på annan plats har lagen ändrats nyligen, men i skrivande stund är de fulltaliga. Det är jättekul att vi har två ungdomslag, som är de första att springa ut under lördagen.

Därefter följer faktiskt herrkaveln, och så här resonerar UK enligt Nils Nedfors:

Nytt för i år är att herrkavlen inleds med tre dagsträckor som med 10mila-mått är rätt korta. Här tror vi därför det kommer gå undan och vi har därför valt att inleda med våra yngre snabbfotade löpare. Förhoppningen är att de ska kunna genomföra bra lopp så att Malte får ett bra läge ut på den raka sträckan långanatten med många löpare runt om. Därefter följer tre lite kortare nattsträckor där vi tror en god orienteringsteknik lönar sig. Därför har vi här valt att sätta tre erfarna orienterare som med säker orientering kommer föra laget in i gryningen. Sedan följer en rak sträcka där vi har en löpstark herre som förhoppningsvis får några bra ryggar för lite draghjälp. Stafetten avslutas sedan av vår starke veteran Sören.

Insprängt mellan sträcka 3 och 4 (långa natten) startar damernas stafett med två nattsträckor. Den avslutas sedan efter att herreliten gått i mål. Maria Lillieström har samlat UKs tankar för OK Roxens damer:

Efter några återbud kvarstod lika många löpare som behövdes i laguppställningen och styrkan tar sig an sträckorna enligt vad vi tror blir den bästa insatsen för laget. Årets stora nyhet är två nattsträckor för damerna och startskottet går kl. 21.30. Lova och Tilde aviserade att de gärna antar utmaningen och är redo att tända sina pannlampor. När de är i mål pausar damkavlen och Emma får tidigt på söndagsmorgonen ta sig an den så kallade "långa dagen" på 10 km. I nämnd ordning är det sedan Charlotte, Line och Jennie A som skall föra OK Roxens lag i mål på stafetten där de tävlar mot 274 andra lag.

Tävlingen har samma arena som 2018, då undertecknad sprang sträcka 9, runt 9 km lång. Livelox Sträcka 9 har friskat upp minnet, och det är en speciell terräng för de lite svårare banorna, där kuperingen till stor del bestämmer vägvalen. Detta för att det är förhållandevis branta backar, med relativt djupa sänkor mellan, på sina ställen nästan labyrintliknande.

Det gör det både enklare att följa stråk och kanter, med risken att man kan följa med fel kant om man inte är noggrann. På natten behöver man därför ha koll på kompassriktningen för att inte drabbas av parallellfel.

Nu laddar vi för en bra stafett!

Sammanfattat av Erik Helander