Orienteringens Sverigepremiär

  • 3 mar 2024

image: Orienteringens Sverigepremiär

Tre Roxare mötte våren i Åhus, fredag till söndag 1-3 mars.

För undertecknad var det första gången på länge som jag sprang de tre tävlingarna på Sverigepremiären, som brukar vara tre tävlingar i Kristianstad- och Åhustrakten. Denna gång var alla tre tävlingarna sydost om Åhus, längs skogsremsan mellan havet och väg 118. Det innebar i sig att vi kunde vänta oss måttligt kuperad gropterräng, med lite sanddyner, snabblöpt tallskog och stigrikt.

Nattävlingen gick i ett eget område, med lite fler stigar, lite större kupering och lite tätare skog. De olika klasserna startade gemensamt, med gafflade (slingmässigt) banor. Inte helt olikt ett kosläpp dundrade vi fram i natten efter startskottet, i ett relativt högt tempo. För mig gick det bra i cirka två-tredjedelar av banan, sedan räckte inte ork och koncentration till. Det blev rejäla snurror runt ett par kontroller, och tack vare att området var litet och jag hade besökt andra kontroller på föregående slinga gick det att läsa in sig. Riktig gropterräng på natten är nämligen väldigt svårt att läsa in sig i. Så två-tredjedels nöjd med loppet.

Jag fick möjlighet att bo tillsammans med LOK, så vi åkte vidare till boendet, som låg bokstavligen ett stenkast från målet och i arenan. Min stuga syns i mitten av bilden. Möjligtvis blev sömnen lite störd vid 7-tiden då arenan började byggas upp, men det var snart strax dags för frukost och revansch.

Terrängen, som var densamma under bägge dagstävlingarna, var mindre kuperad, och därmed ännu snabbare. Favoritterräng, om man lyckas hålla kursen och koncentrationen. Vädret, som var OK under natten, bjöd på duggregn under lördagen, men det störde inte nämnvärt. Sandbotten i skogen tar effektivt upp vätan, så man blev knappt blöt om fötterna.

Jag lyckades hålla de större svängarna borta från loppet, och med endast en mindre bom och några 20-meters-svängar, så blev resultatet bra på medeldistansen. Totalt var det nära 2000 deltagare på lördagen. Per och Maja-Stina Gustavsson var också på plats, men i folkmängden stötte jag inte på dem under lördagen. För mig avslutades lördagen med käk tillsammans med LOK och Mello-häng i Missionsgården vid boendet. Jag kan rekommendera området och därmed boendet för lägerverksamhet med teknikträning.

Söndagstävlingen, med endast 1500 deltagare, startade och avslutade i samma område som under lördagen, med en sväng lite längre söderut för att få ut banlängden. Precis före start stötte jag på Per på väg hem, så vi lyckades hitta varandra till slut. Själva loppet blev betydligt sämre än medeldistansen, med en onödig bom i början. Jag svepte förbi första kontrollen med bara ett 10-tal meter, läste in mig ett par gånger, men fick den inte förrän jag sprang ut på en väg. Trots en "omstart" blev det ytterligare ett par klantiga missar, så resultatet var inte godkänt.

Så, nu är säsongen igång. Resan blev en trevlig upplevelse, med terräng som vi inte så ofta möter här i Östergötland och trevligt sällskap.

Vid tangentbordet, Erik Helander