Tjoget 2023

  • 3 jul 2023

Stabila insatser av OK Roxen i växlande väder med 65 andra lag. 

Det var ett taggat gäng som begav sig söderut lördag den 1 juli med siktet inställt på skogarna utanför Lessebo för att springa stafetten Tjoget med 20 sträckor. Arena och camping var vackert beläget i byn Slätthult och det var ett så kallat jungfruligt tävlingsområde eftersom det inte använts för orientering tidigare.

Senast OK Roxen deltog i Tjoget var 2019 och då kom vi på 4:e plats. 2020 och 2021 ställdes tävlingarna in p g a pandemin och 2022 deltog vi inte. Med nummerlapp 59 på bröstet stod Lukas L långt bak i ledet när startskottet gick och han fick tampas med många äldre löpare på den 6,5 km långa banan. Han forcerade fram och skickade ut Ivar i en klunga som han utnyttjade på bästa sätt när det inte var någon gaffling för på Tjoget är alla banor raka. Ivrigt väntandes i växlingsfållan fanns Saga, Sofia och Folke som snabbt avverkade sträcka 3 och lämnade över till Erik som med sin småländska bakgrund trivdes bra i terrängen. På 5:e sträckan var det dags för Fanny som var superpeppad på att springa stafett igen efter att ha tillbringat senaste året på andra sidan Atlanten. Tävlingstakterna satt i fint och nu väntade en radda av ”Påledalare” på sin tur. Efter Anna-Stina och Linneas sträckor var det pausvila för stafetten och vi låg på 23:e plats.

Vi drog oss tillbaka till campingen där det fanns sju tält och en husvagn i Roxenlägret. Regnskurarna blev fler än väderprognosen utlovat så solstolarna kom inte fram men det hindrade inte lek och gott snack. 

Kl. 01.30 drog tävlingen i gång igen när ledarlaget Linköpings OK stack i väg på sträcka 8. Med pannlampan på gav sig Jakob ut kl. 02.06 och plockade 3 platser. Sören fixade nästa nattsträcka och tog ytterligare 2 platser. Johan F fortsatte på den inslagna vägen och när han lämnade över kartan till Anders L var vi på plats 16. Maria fick en passande rygg att följa och Tyra summerade ett bra lopp när 13:e sträckan var avverkad. Sedan väntade en dubbleringssträcka där Joakim W och Tomas tog sig an 4 km och de sken i kapp med solen men konstaterade som många andra att det var väldigt långt till startpunkten och lätt att gå ut för hårt.

Charlotte sprang sträcka 15 och gladde sig åt en väldigt bra sträckplacering. Mattias F anlände i arla morgonstund från stugvärmen och var utvilad för 8 km orientering. Johan tog upp oss till plats 15 när han jagade i kapp och passerade OK Bävern/Bredaryds SOK vilket ledde till en djupgående analys av vägvalen med deras löpare efter utstämpling. Jocke F såg ut att göra tummen upp när han kom ångandes på upploppet men det var en markering att kompassen inte satt kvar i snöret. Den ligger antagligen gömd i småländsk blockterräng men Jocke redde ut banan med sin inre kompass. På sträcka 19 fick Nils gå ut i en omstart med löpare på flera sträckor så det var ett långt koppel som gav sig av. Moa P var vår avslutare och bjöd på en magnifik spurtduell där hon hade en extra växel på slutet och defilerade i mål.

Vi slutade på en 17:e plats och klarade alla de uppsatta målen som utkristalliserat sig i förhandssnacket. Att ha roligt, komma topp 20 och slå LOK 2! Tack för en rolig helg på Tjoget alla löpare, påhejande supportrar och lagledare Jonas som höll reda på allt och knappt sov något alls. Många verkade sugna på att springa Tjoget igen och nästa år kommer en ny chans 6-7 juli i Rasslebygd, Emmaboda.

Vinnare av Tjoget 2023 blev OK Orion och bästa östgötalag blev Linköpings OK på 5:e plats.

Länkar:
Resultat Tjoget 2023
Livelox Tjoget 2023

Text och foto: Maria Lillieström

Fler bilder finns i OK Roxens Facebookgrupp. 


Lukas i det stora startfältet på sträcka 1


Ivar har växlat ut på sträcka 2


Tummen upp för Fanny på sträcka 5


Fina löpsteg för trion på sträcka 3 - Sofia, Saga och Folke


Kvällsmat på campingen


Anders inväntar växling och sträcka 11


Nattlöparna Sören och Jakob analyserar sträcka 8 och 9


Johan F skålar för bra lopp på sträcka 10


Joakim W får uppdatering av tider från lagledare Jonas


Johan L checkar sin tid på sträcka 17 när Jocke F ger sig ut på sträcka 18


Snabb inläsning för Tyra på sträcka 13.   Foto Jonas Lindell


Gasen i botten för Charlotte på sträcka 15     Foto: Jonas Lindell