Hoppa till sidans innehåll

Succéartad avslutning på sprint-SM

11 OKT 2020 20:00
I ett fuktigt höstväder avgjordes årets sprint-SM i Örebro i helgen.
  • Uppdaterad: 11 OKT 2020 20:00

Då tävlingarna var coronaanpassade saknades den annars härliga inramningen som brukar finnas på arenan med ekande speakerljud och mycket publik. Av samma anledning fick vi ledare fick leta oss fram till målplatser och tävlingsområden, då ingen detaljinformation om tävlingen meddelades andra än löparna på samlingsplatserna. Tävlingarna var i övrigt som SM-tävlingar brukar vara med karantän, förstart och hemlighetsmakeri för löparna.

På lördagen var det individuella tävlingar med kval på fm och finaler på em. I år fanns fem Roxenlöpare på startlinjen, Alice Marmelid i D18, Emma Pettersson och Emma Helmersson i D21 och Jonas Andersson och Hugo Lillieström i H21. Samtliga gjorde stabila lopp utan större misstag. För Emma och Emma räckte det ända till A-final genom delad 15:e plats i kvalet där de 20 bästa gick till A-final. Alice blev 31:a och Hugo och Jonas hade på placering 25 respektive 29 bara ett fåtal sekunder upp till A-finalplatserna. Banorna bjöd på intensiv orientering, tätt med kontroller men inte särskilt mycket konstgjorda hinder.

Samtliga A-finaler direktsändes i SVT vilket lyfte intresset för tävlingen och utmanade löparnas koncentrationsförmåga då en löpande kameraman kunde dyka upp i rygg på löparna närsomhelst.

Emma och Emma startade bland de första och sprang jämnt och stabilt och slutade på 33:e respektive 34:e plats i den tuffa konkurrensen. Emma P tyckte att det gick bra tekniskt men att krafterna inte räckte till efter det tuffa kvalloppet på förmiddagen, men var glad och nöjd över att ha gått till A-final. Jonas och Hugo gjorde bra lopp i B-finalen och blev 5:a resp 12:a. Alice slutade på 32:a plats i sin B-final. Hugo tyckte att B-finalbanan var alltför enkel och löpbetonad.

Söndagens mixedsprintstafett var begränsad till 26 lag i A-finalen av de totalt 67 anmälda lagen. Urvalet sköttes av SOFT som tyvärr inte var särskilt transparenta med uttagningen och urvalskriterierna ändrades också flera gånger veckan innan tävlingen. Trots att vi de senaste åren placerat oss på 13:e och 16:e plats blev vi hänvisade till B-finalen, vilket var frustrerande för våra löpare.

I B-finalen startade 23 lag. Emma H hade bra fart på benen och låg långt framme under hela startsträckan och kom in som 3:a och växlade ut till Jonas endast 13 sekunder efter täten. Jonas jagade ikapp och fick dessutom en lucka redan innan varvningen som han höll ända in till växlingen där Hugo väntade. Med 10 sekunders ledning gav sig Hugo ut på tredjesträckan jagad av främst av Kolmårdens Ville Johansson. Försprånget minskade men Hugo lyckades ändå hålla täten in till växlingen och skickade ut Emma P på slutsträckan med en ledning på 6 sekunder. Det blev en spännande slutsträcka där Kolmårdens Kerstin Ljungemyr tog in några sekunder i början. Emma gjorde dock en snabb och säker avslutning som tog laget till seger med hela 1 min 15 sek! Hela laget gjorde en storartad insats och visade att de är vassa sprintlöpare som är bäst när det gäller. Stort grattis!

Efter målgång i sprint-SM stafetten

Skribent: Henrik Pettersson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
OK Roxen - Orientering
C/o Bengt Östlund, Torpvägen 11
58572 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: 0708163813
E-post: This is a mailto link

Se all info