Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsreportage JVM-test och SM sprint

06 JUN 2019 18:52
Några av Roxens suniorgruppslöpare har tävlat flitigt senaste veckorna.
  • Skapad: 06 JUN 2019 18:52

Helgen den 25-26/5 var Tove, Hugo L och Jonas iväg på årets JVM-tester, som utgör viktiga tävlingar inför uttagningen av årets landslagstrupper till junior-VM i Danmark och ungdoms-EM i Vitryssland.

På lördagen var det medeldistans som avgjordes i Folkabo utanför Tidaholm. Med hela svenska junioreliten på plats var konkurrensen stenhård. Tove gjorde ett stabilt lopp och blev 15:e efter bara några mindre misstag. Efter en sjukdomsfylld vår var resultatet ett steg i rätt riktning. Jonas hade en mindre lyckad dag och fick inte riktigt orienteringen att stämma. Bäst för dagen var Hugo L som med ett fint lopp var mindre än 2 minuter efter segraren och slutade 10:a.

På söndagens långdistans, som avgjordes på Hökensås öster om Tidaholm, var det Jonas som fick till ett praktlopp med få misstag och hög fart. Loppet resulterade i en finfin 7:e plats bland de 45 löparna. Kul! Hugo hade inte riktigt dagen men gjorde ett hyfsat lopp och slutade 20:e. Tove sprang inte på söndagen.

Förra helgen, den 31/5-2/6, var jag med som ledare på sprint-SM i Hudiksvall. Sprint-SM, med individuellt kval, individuella finaler och sprintstafett med 2 tjejer och två killar i laget, brukar vara välarrangerade och fartfyllda tävlingar med bra banor och året upplaga utgjorde inget undantag. De Roxenlöpare som sprang var Emma H i D21, Tove och Alice i D18 och Jonas och Hugo L i H20. Bodde gjorde vi på Brogården i Njutånger, ett enkelt boende men med bra kök och gemensamhets-utrymmen som utnyttjades flitigt för gemensam matlagning, kortspel och sällskapsspelet ”Ticket to ride”.

Fredagens kval bjöd på några kluriga vägvalssträckor blandat med en del enklare sträckor. Alice, som var först ut, hade lite känningar i sina knän som bidrog till att hon inte lyckades ta sig till A-finalen. Övriga gjorde stabila lopp och tog sig vidare till lördagens finaler. Eftermiddagen bjöd oss ledare och andra med spring i benen på en teknisk publiktävling på medeldistans.

Finaldagen bjöd på bra lopp från Roxenlöparna i duggregnet, men trots goda råd från Alice (se bild) ville det sig inte riktigt.

Både Tove och Jonas kom i mål i ledning i sina klasser, men hade stämplat fel vid varsin kontroll och diskades (tiderna hade dock räckt till placeringar runt 10). Emma gjorde misstag i början men revanscherade sig med en snabb slutdel och blev till slut 23:a. Hugo var bäst för dagen med 10:e plats, dock inte helt nöjd. Han fick i alla fall kliva upp på prisutdelningsscenen, där prisutdelare var den populäre ICA-Jerry från Glada Hudikteatern.

Eftermiddagen spenderades med en tur till gokartbanan. Humöret och förväntningarna var på topp och det blev en fart- och adrenalinfylld stund på den regnvåta och sliriga banan där Jonas var varvsnabbast.

Söndagen bjöd på sol och värme och det var ett taggat Roxengäng som anlände till karantänområdet. Roxenlaget skulle ha GPS, vilket måste betytt att någon i tävlingsledningen såg lagets potential till en bra placering. När tävlingen väl kom igång inledde Emma strålande med att växla som 11:a bland de 40 lagen. Hugo tog vid och gjorde även han ett jättefint lopp och hängde med seniorlöparna in till växling på 9:e plats. Jonas satte upp högsta fart, men hade oturen att kocka med en annan löpare när han skulle runda ett hushörn. Han repade sig dock snabbt och gjorde en formidabel avslutning och växlade som 8:e lag, bl a före LOK som vi aldrig slagit i sprintstafett-SM tidigare. Tove fick en tuff uppgift på sistasträckan när hon mötte flera landslagsmeriterade seniortjejer och tappade till 13:e plats trots ett bra lopp. LOK med Alva Olsson (som var sträckbäst) var ett av lagen som gick om. 13:e plats är bästa placeringen hittills för Roxen i sprintstafett-SM, ett stafettresultat med nöjda löpare som gav mersmak och som visade att det inte är långt upp till topp-10! Tack hela gänget för en kul sprint-SM-helg i Hudiksvall.

/ Henrik

Sprint-SM-laget laddar inför start

Skribent: Henrik Pettersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Roxen - Orientering
C/o Bengt Östlund, Torpvägen 11
59072 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: 01363813
E-post: This is a mailto link

Se all info