Hoppa till sidans innehåll

OK Roxen i finländska skogar

24 JUN 2018 21:43
Två damlag ställde upp i världens största orienteringsstafett – Jukola /Venla.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2018 15:22

Länge har det pratats om att delta på Jukola/Venla-kavlen och i år såg damerna till att det äntligen blev av helgen den 16-17 juni. Sedan i vintras har det planerats för denna gigantiska stafett som får 10Mila att framstå som en liten tävling… I år gick damstafetten Venla av stapeln för 41:a gången och herrstafetten Jukola firade 70-årsjubileum. Varje damlag består av 4 löpare och i ett herrlag skall det vara 7 personer. I år var det deltagarrekord med ca 1600 startande damlag och ca 1900 herrlag vilket innebar att 20 000 orienterare letade kontroller i Lahti-Hollola i södra Finland.

OK Roxen ställde upp med två damlag där lag 1 var av indelt ungdomligt inslag och lag 2 får gå under benämningen ”oldgirls”. Reseupplägget till Finland skedde på olika sätt helt enligt önskelistan för respektive lag. De äldre valde det bekvämare och snabbare alternativet med flyg och lägenhetsboende i Helsingfors. De yngre hakade på i Linköpings OK:s buss och tog sig över Ålands hav med färja för att sedan inkvartera sig i militärtält i anslutning till arenan. Vid lunchtid sammanstrålade vi på arenan där vi intog en skuggig plats intill växlingsfållan. Tävlingspulsen steg och likaså gradantalet i takt med att det vällde in tusentals orienterare.

Kl 14 fyrades startskottet av från en pansarvagn och det var Emma P och Susanne A som höll stenhårt i sina kartor när de gav sig av i det stora dammoln som uppstod när löparna dundrade iväg mot startpunkten 500 meter bort. Med startnummer 606 respektive 1274 var det trångt åt alla håll men de imponerade och såg till att passera många konkurrenter. Emma växlade som 78:a och Susanne som 164:a. Andrasträckslöparna Emma H och Anna-Stina tog över och de bemästrade den kluriga gropterrängen så att båda Roxenlagen låg på placeringar runt 100. Med EMIT-brickorna i högsta hugg var det sedan Victoria och Linda som sprang tredjesträckan bland tallhed, hyggen och höjdpartier. Även Annika sprang sträcka 3 eftersom hon förstärkt Finspångs damlag som behövde hjälp av någon utsocknes. Den avslutande sträckan gav sig Fanny och Maria ut på. Nu var det rejält upptrampat i skogen vilket var till viss hjälp men banläggarna hade gjort många gafflingar och kontrollerna satt tätt så det gällde att hålla koll på vägvalen. Fanny tog i mål lag 1 på plats 153 och lag 2 slutade på plats 294. Bra presterat och framför allt var alla eniga om att det var en väldigt rolig och häftig stafett att delta i!

Kl 23 startade herrstafetten. Där hade Roxen inget eget lag men några Roxenlöpare fanns ändå med men de tävlade för andra lag. Hugo L sprang för Kils OK, Jonas för Finspångs SOK och Albin för norska Freidig.

Roxens färger sätts på plats i ansikten...

...och på naglar :)

Roxen lag 1 - Emma P, Emma H, Victoria & Fanny

Roxen lag 2 - Maria, Linda, Anna-Stina & Susanne A, coach Annika


Annika i Finspångsdressen

Spaning efter lagkamrater på upploppet och växlingsfållan

Kartorna lämnades ut först dagen efter. Bra då att en handduk med kartan hade köpts in så att det gick och visa vägvalen. 

Givetvis fanns det bastu men det kändes överflödigt i sommarhettan

Fullt av folk

Åter på väg mot parkeringen - nöjda och glada

Vi gjorde en insats för O-ringen Kolmården 2019 och delade ut reklamflyers på parkeringen

Bilderna nedan är från arrangörens hemsida    http://www.jukola.com/2018/sv/  

Venla relay 2018 aftermovie: HÄR
Inga Roxare är med på filmen men det är en sammanfattning som på ett bra sätt skildrar den härliga stämningen på världens största orienteringsstafett.

..och en kort film om herrarnas Jukolakavle: HÄR

Skribent: Maria Lillieström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Roxen - Orientering
C/o Bengt Östlund, Torpvägen 11
59072 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: 01363813
E-post: This is a mailto link

Se all info