Hoppa till sidans innehåll

Klurig högfartsorientering på JVM testerna i Åhus

30 MAJ 2018 23:09
I helgen deltog Hugo L, Jonas, Tove och Emma i juniorernas VM tester i Åhus, Skåne. I tuffast möjliga konkurrens i klasserna H- och D 17-20 blev det flera framstående prestationer.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2018 15:22

Lördagens medeldistans bjöd på främst högvuxen tallskog samt mindre partier med lövskog. Sikten och framkomligheten var mycket god ungefär halva området. Den andra halvan var mycket flack och har partier med tätare skog och nedsatt framkomlighet. Hela området hade ett rikt stignät med både större och mindre stigar.

Emma: ”Det var speciell terräng för oss som brukar springa mest i mellersta Sverige vilket var mycket kul. Jättekul med så intensiv orientering på medeldistansen. Ganska lätt om man hänger med på kartan men när man väl tappar bort sig ser allt likadant ut.”

Emma som gick ut i första startgruppen gjorde ett näst intill prickfritt lopp och låg länge i ledning efter målgång. En kort stund var det dubbelt Roxen i ledning vid första radiokontrollen när Tove kom dit 5 sekunder före Emma. Då var det extra kul att ha Roxenjackan på sig! Tove gjorde en liten krok på slutet och tappade ca 30 sekunder. Tjejerna blev till slut 9:a respektive 16:de och slog flera av tjejerna i juniorlandslaget.

Emma: ”Det kändes jättebra på medeldistansen, bra flyt och jag kollade kompassen ofta vilket verkligen behövdes. Det är kul att orientera när kontrollerna sitter precis där man tycker att de borde sitta! Ganska bra fart men jag försökte ändå stanna direkt när jag blev osäker på var jag var.”

Hugo som gick ut i startgrupp tre gjorde ett stabilt och säkert lopp och slutade 24:a, 4:24 min efter segraren. Efter målgång kände han att han kanske hade kunnat springa fortare men det är en svår avvägning hur fort man vågar springa i den snabba terrängen utan att tappa kontrollen över orienteringen. Jonas gick ut i sista startgrupp men hade svårt att få till flytet i orienteringen. Några större bommar förstörde möjligheten till en framskjuten placering för Jonas som slutade som 44:a.

Jonas: ”Det var svåra banor men ändå roligt att springa, det kändes nästan lite som att springa utomlands. På medeln kände jag mig snabb men gjorde tre lite större bommar som gjorde att tiden rann iväg.”

Söndagens långdistans bjöd på storvuxen tallskog med inslag av gran och löv. Området var flackt med mindre småhöjder med stundtals relativt detaljerad kurvbild. Den norra delen av området används av Försvarsmakten som övningsfält och innehöll därför skyttegravar och andra militära föremål och byggnader. Detta område genomkorsades av ett större parti med ängsmark. Mestadels mycket god sikt och mycket god framkomlighet som stundtals begränsades av undervegetation. Partier med yngre tallskog förekom som begränsade både sikten och löpbarheten. I området fanns ett nät av grusvägar och större stigar. Längst i söder även rikligt med mindre stigar.
Damernas bana mätte 9,2 km med 28 kontroller medans killarnas bana var 14,2 km med hela 34 kontroller! Båda banorna hade spridningmetoder i form av en så kallad diamant för att inte skulle vara möjligt att dra nytta av någon annan löpares rygg.

Emma gick ut som nr tre vilket var en nackdel då det var en del undervegetation som ledde till spår för de som startade senare i fältet. Efter en knackig inledning med bom på andra kontrollen hittade hon flytet och gjorde en bra avslutning och slutade som 29:a. Tove fick till ett bra lopp utan några större missar och tog ledningen när hon gick i mål. Spänningen var stor och Tove slutade till slut på en fin 8:e plats i den tuffa konkurrensen.

Emma: ”Långdistansen var mer löpbetonad. Dåligt för mig eftersom jag inte är så snabb just nu efter alla sjukdagar under vintern och våren. Mycket undervegetation gjorde att de som startade sent hade stor fördel av alla spår vilket inte jag hade som startade som nr tre. Det var svår orientering in mot kontrollerna men snabbt mellan ringarna. Kul med så annorlunda mot hemma, här fanns knappt en höjdkurva och ekvidistansen var bara 2,5 m. På medeln var skalan 1:7500 och lången 1:15000 vilket gjorde det svårt att ställa om från ena dagen till den andra. Trots att det var JVM uttagning kändes det som en liten tävling då det varken var nummerlappar eller speaker, lite folk och skogsmål.”

Tove: ”Det var väldigt fint båda dagarna med god sikt som ibland försämrades pga buskage. På medeldistansen var det intensiv brunbildsorientering och på långdistansen behövde man vara väldigt säker på riktningen. Det gick att springa riktigt fort!”

Hugo gjorde ett ojämnt lopp på långdistansen där han briljerade på flera sträckor med topp-tre resultat men dessvärre även gjorde några större bommar på några kontroller då tiden rann iväg. Han slutade på placering 33. Jonas hade tyvärr inget flyt i orienteringen på lången heller och hade svårt att hålla motivationen uppe på den långa banan och hoppade över sista rundan.

Jonas: ”På lången kända jag mig varken snabb eller fick till orienteringen på något sätt, kom snett till väldigt många kontroller och i den svåra terrängen var det svårt att hitta vart man var.”

Nästa helg tar löparna ny sats då sprint-SM avgörs i Jönköping med individuella lopp på lördagen och stafett på söndagen. 

Text: Susanne P, Jonas, Tove och Emma
Foto: Susanne, Per Gustås

Skribent: Susanne Pettersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Roxen - Orientering
C/o Bengt Östlund, Torpvägen 11
59072 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: 01363813
E-post: This is a mailto link

Se all info