Hoppa till sidans innehåll

Klubbrekord igen för OK Roxens herrlag på 10mila

30 APR 2018 13:34
OK Roxens nya klubbrekord för herrstafetten är 78, efter många bra lopp utan större djupdykningar.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2018 15:22

På förhand var frågan om laget hade chans på förra årets resultat (80), eller om förlusten av Albin Lillieström i kombination av sena återbud skulle omintetgöra detta mål. Flera av löparna har dessutom kämpat med sjukdomar och skador under senvintern och våren, så UK hade en grannlaga uppgift att hitta rätt löpare på rätt plats. Samtidigt är det upplyftande att det nu är rejäl konkurrens om platserna, vilket faktiskt också avspeglade sig på resultatet.

Klubbens just nu starkaste löpare, den nyblivne natt-SM-medaljören Jonas Andersson, fick inleda stafetten. Han gjorde oss inte besvikna, snarast upprymda, efter de första passeringarna som visades på storbildsskärmen. Efter knappt halva loppet var han med i den stora tätklungan, med marginal ner till våra lokalkonkurrenter. Själv kände han att benen inte riktigt var på topp, men efter en kämpainsats i det tilltagande mörkret kom han in på en 65:e plats, knappt 8 minuter efter.

Hugo Lillieström tog vid, ett formmässigt och fysiskt lite osäkert kort. Benen var det i alla fall inget fel på, snarare blev det för Hugo ovanligt många småbommar i kombination med gafflingar som gjorde att tätkontakten förlorades. Det var han inte ensam om, utan lagets placering höll sig fortfarande bättre än fjolårets placering, nu var vi 76:e lag. Vår stabile nattlöpare Sören Nilsson-Påledal tog vid och med ett defensivt lopp i den svårorienterade natterrängen plockade han en placering.

Vid det här laget låg undertecknad i en gymnastikhall och stirrade i taket, lyssnandes till snarkningar och finska genomgångar. En gång i halvtimmen smögs mobiltelefonen upp för att kolla av liveresultatet. På fjärde sträckan började känslan av besvikelse att dyka upp när Mattias Zachrisson, som bara för några veckor sedan absolut inte var tränad för långa natten, sjönk som en sten i resultatlistan. 130:e plats, 93 minuter efter??? OK, vi kan nog ställa om klockorna för när vi ska gå upp...

I själva verket gjorde Mattias ett hyfsat stabilt lopp i den klunga som han gick ut med. Så när han kom i mål blev det bråttom för Hugo Dalhammer att göra sig i ordning och springa ut på 5:e sträckan. Efter en småkrokig första halva gick sedan andra och svåra halvan bättre. Stafetten började nu bli utdragen så växlingsplaceringen blev officiellt 88:a. Henrik Marmelid tog över på parallellsträckan och gjorde ett säkert, men enligt egen utsago kanske i överkant försiktigt lopp. Fast det var ju svårt och hårt gafflat, vilket inte minst visades på sportnytt på kvällen, så han växlade 2 placeringar upp och inte minst gav Pontus Lindblom en liten klunga att springa med på den raka 7:e sträckan.

10mila-debutanten Pontus gjorde ett bra lopp och höll sig till mini-klungan. Topp-3 av Roxarna i sträckplacering, men trots det ingen placeringsförändring för laget. Dock närmade vi oss de framförvarande lagen. Nu var det tänkt att Nils Nedfors skulle ta vid, men han var tveksam eftersom han inte kände sig helt kry. Och efter mycket om och men togs beslutet att slänga in vår reserv på plats, Adam Thellsén, på knappt 11 kilometer. Adam, som inte är fulltränad, fick en svår uppgift som han efter omständigheterna klarade av helt OK. Adam växlade över som 92:a.

Åldermannen i laget, Erik Helander, reserv för Emil Thellsén, fick också bråttom att ge sig ut när Adam plötsligt dök upp på bron. Tack och lov var det jättelångt till startpunkten, så man hann både rätta till klädseln, läsa in lite sträckor och fundera på varför det är så svårt att parkera utanför Viaskolan. Den på förhand utlovade kuperingen visade sig vara värst nerför. Kontrollerna satt där de skulle och tack vare en liten klunga kunde farten hållas upp på sträckorna mellan kontrollerna. Ett par placeringar plockades upp och gav Erik Sandh ett gynnsamt utgångsläge, och framför allt lyckades vi se till att hamna på rätt sida omstarten.

Sista sträckan, som Erik Sandh sprungit många gånger, brukar inte bjuda på särskilt stora möjligheter att klättra i resultatlistan. Erik S hade dock hävdat att laget borde kunna slå fjolårets resultat, och visade med sin insats att det var möjligt. Placering efter placering plockades enligt live-rapporteringen och trots en förlorad spurtstrid hade han plockat 11 placeringar, till det nya klubbrekordet 78. Härligt!

Det som också är roligt är att det finns stor potential i klubben att förbättra rekordet redan till nästa år. Alla våra juniorer och unga seniorer kommer att vara ett år starkare och säkrare. Vi saknade i år hela det lag som var 5:a på juniorSM 2015 (Albin, Emil T och Emil Rankka), och med dem i laget får UK en riktig utmaning.

Tack till UK (Henrik M, Anna-Stina Påledal och Susanne Pettersson), reseledare (Nils) och ledare på plats (bland andra Anders och Maria Lillieström som stod för bilderna).

Skribent: Erik Helander
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Roxen - Orientering
C/o Bengt Östlund, Torpvägen 11
59072 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: 01363813
E-post: This is a mailto link

Se all info