Hoppa till sidans innehåll

Succé på 25manna, klubbrekord och östgötabäst

10 OKT 2018 23:10
OK Roxen slog till med nytt klubbrekord på årets 25manna, som gick av stapeln lördagen den 7:e oktober i naturreservatet vid Järvafältet. Nya klubbrekordet blev 29:a, samtidigt som slutmannen Albin Lillieström höll undan för östgötakonkurrenterna.
  • Skapad: 10 OKT 2018 23:10

Tidigt i mörkret på lördagsmorgonen startade bussen från Ljungsbro med deltagare för två 25mannalag. Med ett kort stopp i Linköping fylldes bussen på med Linköpingsborna och reseledare Malin Marmelid i spetsen. Destination norr om Stockholm mellan Sollentuna och Jakobsberg, med terräng som inte lite påminde om ett lättsprunget Vidingsjö.

OK Roxen mönstrade 2 lag, som på pappret såg starka ut bägge två. Första laget bestod i stort sett av bästa löparna som fanns tillgängliga. Tyvärr gynnar inte lagsammansättningsreglerna ungdomar, så det var två relativt rutinerade lag. Och för att vara 25manna blev det väldigt få återbud, utan mest byten av sträckor.

Lagen öppnade med två tjejer, Emma Helmersson och Jenny Sandh. Emma har verkligen givit OK Roxen stora framgångar som nybliven senior med sina två DM-medaljer. Nu gav hon förstalaget ett utmärkt utgångsläge som 72:a drygt 5 minuter efter. Jenny sprang också bra och var i sin tur drygt 6 minuter efter Emma på 175:e plats. Joel Karnehed följde upp Jennys lopp med en stabil insats utan större bommar, växlingsplacering 230. Hugo Lillieström i förstalaget gjorde ett av sina bästa kavlelopp genom att endast vara knappt 4 minuter efter landslagsmännen på sträckan. Han skickade ut kvartetten Anna-Stina Påledal, Henrik Pettersson, Henrik Marmelid och kartbäraren Erik Helander som 48:e lag.

Anna-Stina visade oss gubbar vart skåpet skulle stå, och växlade först, även om trion inte var långt efter. Laget låg nu nära tidigare klubbrekordet på en 36:e plats. En personlig reflektion är att det går ganska mycket fortare nära täten på 25manna, framför allt på dessa gemensamma sträckor. I andralaget höll det också på att bli en dam som var snabbast, det var väl spurten som hjälpte Måns Björnsköld att ta sig förbi Annika Asketun. De två höll i stort sett samma tempo som förstalaget, medan Jan Asketun och David Josefsson kom en bit efter med lagplaceringen 248. Mindra Langer, Ida Hjort, Malva Eveborn och Mattias Josefsson tog vid och plockade upp laget till plats 225.

I förstalaget lyckades fyrgruppen Rasmus Påledal, Alice Marmelid, Jacob Påledal och lagets ålderman Stefan Thellsén trycka ihop avståndet mellan första och fjärde löpare till 20 sekunder, med de tre första inom tre sekunder. Jämheten och inte minst 4 bra lopp betalade sig i dagens lägsta passeringssiffra - 27.

 

I andralaget var avståndet desto större mellan lagmedlemmarna när Josef Helander, Malte Eveborn, Mikael Langer och Björn Carlsson sprang ut. Josef och Mikael var jämna med stabila lopp och Björn minskade avståndet till dem med 7 minuter. Men vi fick vänta länge på Malte. Löparna som kom imål kom inte med några bra nyheter när de rapporterade att han haltade svårt. Till sist gick det inte längre att ta sig fram utan Malte fick vänta på transport till mål och sjukan vilket ledde till att laget blev utan slutresultat.

Resterande löpare i andralaget, Tilda Marmelid, Victoria Asketun, Karolina Falk, Charlotte Nedfors, Pontus Lindblom, Örjan Sandell, Lukas Eveborn, Anders Dalhammer och Maria Lillieström fick springa sina sträckor, även om kanske inte sträcktiderna stämmer så bra så gjorde samtliga stabila sträckor rakt igenom. Nämnas kan omstartslöparna Lova Eveborn och Stefan Nyström som tack vare raka sträckor och bra lopp fick bra sträckplaceringar. Lova var 88:e på sträckan, bästa sträckplacering i andralaget.

Under tiden blev det mer och mer spännande att se hur det skulle gå för förstalaget. Under den lite längre femte sträckan splittrades löparna, dels på grund av Jonas Anderssons snabba ben, in 3 minuter före Nils Nedfors och Sören Nilsson Påledal, som i sin tur var dryga minuten före Mattias Frisberg, växlandes som 33:a. Nu hade LOK tagit sig förbi genom flera bra lopp. Damsträckan, den sjätte, med Fanny Asketun och Susanne Aldéns prickfria lopp följt av småmissar från löparna som skulle ta in tid, Amanda Thellsén och Emma Pettersson, gjorde att avståndet mellan 1:a och 4:e löpare ut på sjunde sträckan nu ökade till 10 minuter. Trots det var det bra lopp och tjejerna tog in 2 placeringar och gick förbi LOK igen. Spännande!

Men hur ojämnt det än är mellan löparna under de 4 första gemensamma sträckorna så är det när löpare 19-22 har gått i mål som målet är att löparna ska vara på upploppet samtidigt. Tyvärr blev det inte så denna gång, utan det blev ytterligare lite glesare mellan först startande och inkommande Hugo Dalhammer och Adam Thellsén som kom lite efter de riktigt snabba Emilarna Rankka och Thellsén. Nu hade vi placering 36 och jämna Kolmården och mindre jämna LOK 3,5 minuter respektive 7 minuter före oss. Skulle det vara möjligt att ta ifatt dem? Oavsett det hade vi stora möjligheter att kunna förbättra klubbrekordet.

Kavlespecialisten Anders Lillieström (se Tjoget) började klättringen mot klubbrekordet genom att plocka 6 placeringar upp till 30. Dock fortfarande långt upp tidsmässigt till Kolmården och LOK, när han skickade ut Tove Pettersson på sista damsträckan. Efter en rejäl bom på första kontrollen sprang dock Tove väldigt bra, och framför allt samlade hon ihop en klunga som innebar att vi nu hade chans på 25:e platsen, samtidigt som en liten bom skulle kunna betyda 33:e plats. I samma grupp var nu också LOK och Kolmården med, med sin vassa avslutare. Detta var Albin Lillieström medveten om när han sprang ut.

En topptränad Albin fick dock kämpa loppet igenom. Efter tätkänning i den lilla gruppen blev tempot snäppet för högt. En liten chansning på slutet på ett annat vägval gick nästan hem, men istället blev det en liten bom, som dock inte påverkade slutplaceringen nämnvärt. Jublet var högt i Roxenlägret när Albin dundrade fram på upploppet, utan att lokalkonkurrenterna hade synts till. Slutplaceringen blev 29:a.

2:a-laget hade med lite mindre missflyt säkert slagit förra årets placering. Ihopslagningen av bästa tid i respektive 4-grupp plus "singel-löparna" resulterade enligt Winsplits i en 114:e tid. Även i förstalaget finns det en del tid att hämta i bommar och att få jämnare 4-grupper vilket gör att det finns utrymme för ännu bättre resultat vilket är positivt! Dock talar resultatet för sig själv så UK, Anna-Stina, Susanne Pettersson och Henrik Marmelid, får sträcka på sig för den lyckade insatsen.

Tack även till lagledarna på plats Malin Marmelid och Janne Pettersson, samt lagmedlemmar och påhejare.

Skribent: Erik Helander
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Roxen - Orientering
C/o Bengt Östlund, Torpvägen 11
59072 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: 01363813
E-post: This is a mailto link

Se all info